Če nova funkcija Loc-Aware Browsing (a.k.a. Geolocation) v Firefoxu 3.5 skrbi za vašo zasebnost, lahko funkcijo izklopite s preprostim nastavljanjem: config tweak.

Hitri pregled brskanja po lokaciji

Za tiste, ki so radovedni o tej novi funkciji, tukaj je hiter pogled na to, kaj se zgodi, ko naletite na spletno mesto, ki sproži funkcijo v Firefoxu. Obiščete lahko tudi spletno mesto, ki je bilo nastavljeno kot predstavitev Geolocation (povezava na dnu članka).

Opomba: Funkcija Loc-Aware Browsing s storitvijo Google Location Services določi vašo lokacijo z naslednjimi podatki: naslov IP vašega računalnika, informacije o bližnjih brezžičnih dostopnih točkah in naključni identifikator stranke (ki ga dodeli Google in poteče vsaki dve tedni).

Ko naletite na spletno mesto, ki zahteva vašo lokacijo, se bo ta vrstica pojavila na vrhu okna brskanja.

Tukaj je podrobnejši pogled na vsako stran pop up bar.

Na tej točki lahko izberete skupno rabo ali ne delite vaše lokacije.

Zavrnitev seznanjenosti s položajem

Prva stvar, ki jo boste morali storiti, je v naslovno vrstico tip "about: config" (brez oznak) in pritisnite "Enter". To je sporočilo, ki ga boste videli, ko pritisnete »Vstopi«. Kliknite na "Bom previden, obljubim!".

Ko kliknete, bo vaše okno brskalnika izgledalo takole, zdaj pa ste pripravljeni narediti nekaj čarobnega tweakinga.

Vnesite ali prilepite »geo.enabled« (brez oznak) v naslovno vrstico »Filter«.

Ko imate prikazano "geo.enabled" about: config, z desno tipko miške kliknite "true" in kliknite "Toggle".

Funkcija Geolocation je zdaj onemogočena. Upoštevajte, da je "Status" za to o: config vnos zdaj nastavljen kot "user set" in celotna vrednost je krepko.

Znova zaženite Firefox in vsi ste končali!

Opomba: če ste radovedni in želite testirati (in niste kliknili »Delež«, če ste ga že poskusili prej), obiščite demo spletno mesto, povezano s spodaj, preprosto prikaže spletno stran brez zahteve za skupno rabo vaše lokacije. Če ste kliknili »Skupna raba«, uporabite ta navodila za »čiščenje« brskalnika.

Kaj, če uporabljate brskanje po lokaciji, želite preklicati dovoljenja in izbrisati »zgodovino«?

1. Če ste že začeli uporabljati funkcijo »Brskanje po lokaciji« in ste dali svojo lokacijo v skupno rabo s spletno stranjo (ali več različnimi spletnimi mesti), tukaj je, kako razveljaviti dovoljenje, ki je odobreno za skupno rabo.

Pojdite na spletno mesto, s katero ste svojo lokacijo dali v skupno rabo. Ko je tam, odprite meni »Orodja« in izberite »Informacije o strani«.

V novem oknu izberite »Zavihek dovoljenj« in v razdelku »Lokacija lokacije« izberite možnost »Vedno vprašaj«.

Upoštevajte, da kadar izberete "Block", ni več sivega.

2. Kaj pa "naključna identifikacijska številka stranke"?

Pojdite na svoj "Tools Menu" in izberite "Clear Recent History".

Tukaj je tisto, kar izgleda okno.

Izberite "Time range to clear", ki ga potrebujete ali želite (za naš primer bomo izbrali "Vse").

Če izberete "Vse", se prikaže naslednje sporočilo.

Kliknite na "Podrobnosti Arrow", da razširite okno. Ko se okno razširi, se prepričajte, da ste izbrali »Piškotki« in kliknite »Počisti zdaj«.

Zdaj ste končali in še enkrat imate "Geolocation clean" brskalnik!

Poskusite z geolokacijskim demo

Obiščite demo spletno stran Geolocation na sliki zgoraj

Top Nasveti:
Komentarji: